Dat bewijzen de ruim 75 ondernemers uit het Land van Cuijk die op donderdag 13 december de geslaagde informatieavond en netwerkborrel bezochten, georganiseerd door Duurzaam Bedrijven Overleg (DBO) in het gebouw van Pura Catering te Cuijk. De Gemeente Cuijk, het Cuijks Energie Collectief (CEC) en Energie Services verzorgden het gesprekstof voor de avond.

Zelfs voor mij als ondernemer die collega-ondernemers adviseert in verduurzaming van hun bedrijven was het een interessante avond. Ik was verrast door de duurzame ambities van de gemeente Cuijk en in welke stadium van planning en aanpak zij zich nu reeds bevinden.

Het CEC vertelde hoe mede door de gemeente Cuijk, die twee van haar daken beschikbaar stelde voor twee burgerinitiatieven, duurzaam stroom wordt opgewekt met zonnepanelen. Het CEC vroeg ondernemend Land van Cuijk om zich Verantwoord Sociaal op te stellen en een deel van hun dak beschikbaar te stellen voor meerdere van zulke burgerinitiatieven.

Energie Services gaf een interactieve uitleg over hoe je energieverbruik kunt meten en deze gegevens kunt gebruiken om bepaalde pieken of knelpunten te identificeren en aanpakken. Ook informeerden zij over de veranderingen in de energiewetgeving en die veranderingen zijn vooral voor de grootverbruikers enorm.

Vanuit de ondernemers werden veel vragen gesteld, voornamelijk over de informatieplicht energiebesparing en over de stijgende energiebelasting en de vaste netwerktarieven die in 2019 drastisch omhoog gaan. Deze maatregelen zorgen ervoor dat het voor de ondernemers nu heel belangrijk wordt om duurzame stappen te gaan ondernemen. Ieder jaar gewacht gaat hen veel geld kosten.

Als ondernemer wilt u natuurlijk uw bedrijvigheden ongestoord kunnen uitvoeren, verduurzamen biedt u straks de mogelijkheid om uw productiekosten te drukken, extra inkomsten te creëren en de werkomgeving van uw personeel aangenamer te maken. Dat laatste kan zorgen voor een betere werksfeer en een lager ziekteverzuim. Al in al, duurzaamheid zorgt voor een gezond en meer productief bedrijf.

Son Project helpt de ondernemers graag om dit op te pakken, ontzorgt hen van tijdrovende onderzoeken en informeert hen over de juiste duurzame toepassingen die zij direct zouden kunnen ondernemen en zet een meerjarenplan op voor andere duurzame maatregelen die wel genomen moeten worden maar nog even kunnen wachten. Ook voor het begeleiden van de uit te voeren duurzame maatregelingen kunt op Son Project vertrouwen.